donderdag 4 augustus 2016

Going Clear: een documentaire of anti-scientology propaganda?

De VPRO heeft een film uitgezonden over Scientology van de hand van Gibney. Het wordt door hem een 'documentaire' genoemd, maar als je eenmaal weet hoe deze film tot stand is gekomen, weet je wel beter.

Gibney heeft 2 jaar lang in het geheim gefilmd. Vlak voor publicatie heeft de kerk hem wel 14 keer geschreven om hem de echte informatie te geven, maar daar maakte Gibney geen gebruik van. Hij zei zelf: "We hadden het verhaal dat we wilden."
Iedere journalist weet dat als je zo'n uitgebreid verhaal over een organisatie doet het principe van hoor en wederhoor gebruikt moet worden. Waarom wilde Gibney geen informatie horen van Scientologen?

Laten we om die vraag te beantwoorden eens kijken naar de mensen die hij wel geïnterviewd heeft. Dit blijken stuk voor stuk professionele anti-Scientology activisten te zijn. Het zijn mensen die al jaren niet meer in een Scientology Kerk zijn geweest. Een van hen heeft bijvoorbeeld zelf toegegeven dat hij heeft gelogen en meineed heeft gepleegd. Hij is nota bene uit de kerk gezet voor het overhalen van getuigen om te liegen.
Een ander werd door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de kerk voor valse beschuldigingen. Weer een ander heeft zijn toenmalige vrouw zo hard geslagen dat ze naar het ziekenhuis moest. Hoe betrouwbaar vinden we het verhaal van dit soort mensen?
Wat zouden we ervan vinden als de anti-Islam beweging een film maakt over de Islam? Of Hitler-aanhangers een film over het Jodendom? Dat zou een totaal verdraaid beeld geven. Daar is iedereen het over eens. Het is bij Going Clear niet anders.

Er zijn zelfs 25 Scientologen naar Gibney toe gevlogen om hun verhaal te vertellen, maar nee, voor hun verhaal was geen plek in de documentaire. Onder deze mensen bevonden zich ook familieleden van de anti-Scientology activisten die een heel ander beeld geven. Op de internationale (Engelstalige) website: www.freedommag.org/hbo, zijn er filmpjes te vinden waar deze mensen laten zien hoe verdraaid de beschuldigingen zijn.

Het is jammer dat Gibney niet heeft geprobeerd uit te zoeken waarom miljoenen Scientologen zich bij de religie hebben aangesloten en velen van hen meehelpen in de maatschappelijke programma's op het gebied van drugsvoorlichting, mensenrechten en analfabetisme. Een interessanter onderwerp voor een documentaire zou zijn hoe het toch komt dat Scientology het afgelopen decennium zo enorm aan het groeien is en de afgelopen 10 jaar zelfs meer gegroeid is dan de vijftig jaar daarvoor.