dinsdag 5 juni 2012

Het Parool en scientology

Het Parool heeft in de afgelopen maanden regelmatig suggestieve berichtgeving over de scientology kerk gepubliceerd, allemaal van de hand van Bart Middelburg. Deze man neemt het niet zo nauw met de waarheid en verdraait alle uitspraken. Zo belde hij de Scientology Kerk Amsterdam op om te vragen of er een nieuw gebouw was aangekocht. Toen hem werd verteld dat dit niet het geval was, maar dat er wel gezocht werd naar een nieuw pand, vroeg hij of de kerk ging verhuizen als dit nieuwe pand gevonden werd. Hierop werd natuurlijk bevestigend beantwoord. Een week later was er in de krant te lezen dat de scientology kerk een nieuw pand had gekocht en het artikel eindigt met een quote van de woordvoerster die bevestigt dat de kerk gaat verhuizen.
En de scientology kerk is niet de enige waarbij Middelburg een goed smeuig verhaal belangrijker vindt dan de waarheid. Hij is maarliefst 19 keer aangeklaagd bij de Raad van Journalistiek en hiervan zijn 14 klachten voldoende bewezen en gegrond verklaard. Merkwaardig is dat de redactie van het Parool blijkbaar geen rede ziet om dit te corrigeren. Onderstaande ingezonden lezersbrief is dan ook nooit geplaatst.
"Vorige week woensdag werd ik opgebeld door Bart Middelburg. Of de Scientology Kerk een gebouw had gekocht? Nee, we hebben niks gekocht, geen koopcontract getekend en geen voorlopig koopcontract getekend. Ja, de Scientology Kerk Amsterdam is op zoek naar een nieuw gebouw, maar dit is nog niet in een stadium dat er al enige definitieve besluiten zijn gemaakt, laat staan een gebouw is aangeschaft. Wereldwijd expandeert de Scientology Kerk momenteel namelijk zo snel, dat er nieuwe gebouwen nodig zijn, zodat ze haar leden beter van dienst kan zijn en de maatschappelijke projecten op het gebied van drugsvoorlichting, mensenrechten, etc op grotere schaal uitgevoerd kunnen worden. Vervolgens lees ik maandag in de krant heel wat anders. Het is mij een raadsel. Over de andere fouten in het artikel zal ik maar niet eens beginnen. Als Middelburg zo'n simpel feit als wel of niet een gebouw hebben gekocht al verdraaid wil weergeven, dan heeft dat volgens mij weinig zin.
Merel Remmerswaal
Afd Externe Zaken Scientology Kerk Amsterdam"
Middelburg denkt blijkbaar dat hij meer recht van spreken en verstand van zaken heeft dan de rechter. De scientology kerk is namelijk een officieel kerkgenootschap en ook als zodanig erkend door het Gerechtshof in Amsterdam in 2002:
“Uit het voorenstaande vloeit naar 's Hofs oordeel rechtstreeks voort dat SKA is te beschouwen als een kerkelijke/levensbeschouwelijke instelling in de zin van artikel 47 van de Wet.”
Net als vele andere kerken, zet de scientology kerk zich ook op seculier gebied in voor de maatschappij. Deze activiteiten richten zich bijvoorbeeld op het geven van drugsvoorlichting, voorlichting over mensenrechten, etc. Meer informatie hierover kan op andere pagina's op deze site gevonden worden.